Op deze pagina kun je met behulp van onderstaande handige ovulatie calculator je ovulatie periode berekenen.

Ovulatie Calculator - Bereken je Ovulatie

Eerste dag van je periode

Lengte van je cyclus

Hoe verschilt een ovulatiecalculator van een vruchtbaarheidskalender?

Een ovulatiecalculator schat hoe groot de kans is dat je op een bepaalde dag in je menstruatiecyclus een eitje loslaat. Een vruchtbaarheidskalender vertelt je op welke dagen je meer kans hebt om zwanger te worden als je seks hebt.

Wanneer een eierstok een eitje afgeeft heet dit de eisprong en dit gebeurt één keer tijdens je menstruatiecyclus. Een ovulatiecalculator geeft een schatting van de kans dat je ovuleert op bepaalde dagen in je cyclus en kan je helpen je meest vruchtbare dagen te bepalen. Deze calculators werken door de eerste dag van je laatste menstruatie en de lengte van je menstruatiecyclus te nemen om een reeks dagen te geven waarop je een eitje kunt loslaten.

Nadat een eitje is vrijgekomen, overleeft het maar maximaal 24 uur, dus als je weet wanneer je ovuleert, heb je een heel smal vruchtbaarheidsvenster voor geslachtsgemeenschap. Het goede nieuws is dat je meer vruchtbare dagen hebt waarop je zwanger kunt worden, omdat de kans op conceptie niet alleen afhangt van de levensduur van de eicel, maar ook van de levensduur van het sperma. Sperma kan tot 5 dagen na de geslachtsgemeenschap in je lichaam overleven, dus je kunt zelfs zwanger worden als je 4 of 5 dagen voor de eisprong seks hebt. Je vruchtbaarheidsvenster is het aantal dagen dat de eicel en het sperma kunnen overleven en dit is meestal ongeveer 6 dagen.

De 2 meest vruchtbare dagen tijdens dit 6-daagse vruchtbaarheidsvenster staan bekend als piekvruchtbaarheidsdagen. Dit is de dag vóór de eisprong en de dag waarop de eisprong plaatsvindt. Een ovulatietest meet de golf van luteïniserend hormoon (LH), die slechts 24-36 uur voor de eisprong plaatsvindt, zodat je nauwkeurig je 2 meest vruchtbare dagen kunt vaststellen.

 

Symptomen van ovulatie - Verschijnselen van ovulatie

  • Stijging van de basale lichaamstemperatuur
  • Toegenomen geslachtsdrift
  • Baarmoederhalsslijm heeft de textuur van eiwit
  • Zachte borsten
  • Milde krampen of pijn in de buik
  • Opgeblazen gevoel
  • Zeer lichte spotting
  • Verhoogd reukvermogen
  • Veranderingen in eetlust of stemming

Tips om zwanger te worden

Wil je je kansen om sneller zwanger te worden vergroten? Hier zijn enkele tips om te proberen:

1. Neem je prenatale vitamine

Begin ten minste een maand voordat u begint met uw prenatale dieet. Uit een onderzoek bleek dat vrouwen die hun prenatale vitamines namen terwijl ze vruchtbaarheidsbehandelingen ondergingen, twee keer zoveel kans hadden om zwanger te worden dan vrouwen die alleen een foliumzuursupplement namen terwijl ze dezelfde behandelingen ondergingen. Dus hoewel het geen garantie is dat je de babyjackpot eerder zult winnen, is het zeker het proberen waard!

2. Ken de tekenen van de eisprong en laat seks daaromheen plaatsvinden

Maak jezelf vertrouwd met de typische ovulatiesymptomen waarop je moet letten en heb seks vanaf een paar dagen voor je ovulatie, die meestal halverwege je cyclus plaatsvindt (dus op dag 14 van een cyclus van 28 dagen). Seks hebben op de eigenlijke dag van de ovulatie zou ideaal zijn, maar het kan moeilijk zijn om dat te bepalen.

3. Eet goed

De juiste voeding en voedingsstoffen eten wanneer je probeert zwanger te worden, kan je dromen om zwanger te worden sneller doen uitkomen. Zorg ervoor dat je voldoende gezonde vetten zoals omega-3, foliumzuur, calcium, eiwitten, ijzer en vezels in je dagelijkse dieet opneemt.

4. Bewegen

Gematigde lichaamsbeweging gedurende 30 minuten per dag blijkt de vruchtbaarheid te bevorderen, dus dit is niet het moment om in een couch potato te veranderen. Of je nu naar de sportschool gaat, gaat joggen of gewichten optilt, probeer een soort training in te passen terwijl je probeert zwanger te worden.

5. Maak je geen zorgen

Stress kan de ovulatie vertragen, wat de conceptie in de weg staat, en het is ook aangetoond dat het de frequentie van de baarmoedercontracties verhoogt, zodat innesteling moeilijker wordt. Probeer manieren te vinden om te ontspannen: neem een yogales, neem een bubbelbad, maak een verjongende wandeling, schrijf in een dagboek of laat je masseren.

6. Slaap voldoende

Probeer zeven tot acht vaste uren slaap te krijgen als je zwanger wilt worden. Onderzoek heeft aangetoond dat onregelmatige slaap verband houdt met een onregelmatige menstruatie, wat je vruchtbaarheid in de weg kan staan. Slaap is ook belangrijk om stress tegen te gaan, waarvan ook is gebleken dat het de plannen om kinderen te krijgen in de weg staat.

7. Stop met slechte gewoonten

Als u rookt, is het tijd om te stoppen, want het is aangetoond dat roken een negatieve invloed heeft op de vruchtbaarheid en het zwanger worden. Het is ook een goed idee om geen alcohol meer te drinken (of in ieder geval het gebruik ervan te beperken) terwijl u zwanger wilt worden en uw cafeïnegebruik te beperken tot niet meer dan 200 milligram per dag (ongeveer een kop koffie van 12 gram).

Bekijk ook eens: