Symptomen van de zwangerschap - Lees hier wat de symptomen van de zwangerschapssymptomen zijn.
Elke vrouw is anders en elke zwangerschap is anders. Wat je in de ene zwangerschap ervaart, zul je misschien niet ervaren in het volgende. Ook ervaart niet elke vrouw dezelfde symptomen. Vaak zijn de tekenen die aangeven dat een vrouw zwanger is, ook vaak dezelfde symptomen voorafgaand aan de menstruatie.

Hieronder worden een aantal vroege symptomen beschreven die vaker voorkomen. Deze symptomen hoeven niet direct te betekenen dat je zwanger bent en kunnen ook veroorzaakt worden door iets anders. De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is het nemen van een zwangerschapstest.

Wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden wordt het zwangerschapshormoon (het hCG hormoon) aangemaakt en dit zorgt ervoor dat zich de onderstaande symptomen zich voordoen.

  • Menstruatie blijft uit
    Na de bevruchting zal je niet meer menstrueren. Dus als je bij jou ook het geval is, dan is de kans groot dat jij zwanger bent. Maar juich niet te vroeg, andere redenen zoals extreme stress kunnen ook als gevolg hebben van het uitblijven van een menstruatie.
  • Je borsten zijn gevoeliger
    In de eerste weken zijn je borsten gevoeliger dan normaal, dit kan ook een teken zijn van zwangerschap. Deze overgevoeligheid kan best hinderlijk zijn want een kleine aanraking aan de tepel kan al voor een pijngolf zorgen. Een goed ondersteunende BH kan hierbij helpen. De borsten kunnen ongeveer tot de 10e week van je zwangerschap gevoelig blijven.
    Veranderingen aan de borsten zijn ook een vroege teken van een mogelijke zwangerschap. De hormoon level van een vrouw verandert al heel snel na conceptie. Deze veranderingen kunnen, een week of twee later, zorgen voor gezwollen, pijnlijke of tintelende borsten. Ook kunnen ze zwaarder, voller en gevoeliger worden. Het gebied rondom de tepels, ook wel de areola, kan tevens ook donkerder van kleur worden.
  • Je bent vaker misselijk dan normaal
    Door het hCG hormoon heb je vaker last van misselijkheid, en vooral in de ochtend.
  • Vaker vermoeid
    Omdat je lichaam harder moet werken om je kindje te produceren merk je dan je sneller vermoeid bent dan normaal.
    Je kan je heel erg moe voelen in de zwangerschap. Dat is ook voor veel vrouwen een normale symptoom. Een zwangere vrouw kan zich al ongewoon moe voelen een week na de conceptie. Dit komt door de hoogte van de hormoon die progesteron wordt genoemd.
  • Last van de onderbuik
    De dagen na de innesteling kan voor pijn in de onderbuik zorgen. Steken in de onderbuik is dan een veel voorkomende klacht.
  • Emotionelersymptomen_zwangerschap_2
    Door de zwangerschapshormonen die door je lichaam gieren kun je sneller emotionele buien krijgen dan normaal. Je lijkt af en toe wel de grip hierop verloren te hebben.
  • Vaker moeten plassen
    Doordat je baarmoeder groeit heeft deze steeds meer plaats nodig in je lichaam. Hierdoor komt je blaas in het gedrang en wordt de capaciteit daarvan ook minder. Kortom,er kan minder urine in de blaas waardoor jij dus frequenter naar het toilet moet.
  • Eten proeft anders
    Wat je eerst lekker vond vind je nu opeens helemaal niet meer lekker, en wat je eerst niet lekker vond lust je nu opeens wel. Ook dit is het gevolg van het zwangerschapshormoon. Je smaak wordt hierdoor beïnvloed.
  • Innestelingsbloed en krampen
    Een aantal dagen na de conceptie, nestelt het bevruchte eitje zich tegen de baarmoederwand. Hier kan een beetje bloed vrij bij komen. Dit is oud bloed en is meestal bruin van kleur, maar kan soms ook rood van kleur zijn. Dit wordt ook wel innestelingsbloed genoemd. Dit kan 6 tot 12 dagen na de bevruchting gebeuren. Je kunt ook last krijgen van krampen die lijken op menstruatiekrampen. Veel vrouwen interpreteren de symptomen vaak verkeerd in en denken dat het weer de tijd van de maand is. Het bloeden en de krampen zijn echter heel licht en van korte duur.

Foliumzuur
Nog een goede tip: begin al met het slikken van foliumzuur. Dit helpt bij de bouw van het ruggenmerg bij je baby. Foliumzuur voorkomt ook ernstige afwijkingen bij de geboorte zoals een open ruggetje of een open schedeltje. Foliumzuur is een vitamine en wel vitamine B11. Deze vitamine zit ook in ons dagelijks voedsel zoals volkoren brood, peulvruchten en aardappelen. Van foliumzuur zal je niet snel zwanger worden, maar het is wel betsymptomen_zwangerschap_1er voor je (toekomstige) baby.. Je kunt er voor je zwangerschap al mee beginnen en je slikt het tot aan je 9e week van je zwangerschap.

Conclusie: het hoeft niet zo te zijn dat je alle bovenstaande symptomen herkend, maar als er een aantal van bij jou van toepassing zijn dan doe je er goed aan om een zwangerschapstest uit te voeren. Deze zijn bij de meeste drogisterijen of apotheken wel te koop. Lees goed de bijsluiter want niet alle zwangerschapstesten werken hetzelfde. Wijst de test uit dat je zwanger bent? Neem dan contact op met je huisarts, deze kan je zwangerschap bevestigen.


 

Bekijk onze Youtube Video

Bekijk ook eens: