Zwangerschapskalender - De zwangerschap van week tot week

Op deze zwangerschapskalender kun je jouw zwangerschap per week volgen. Elke week wordt uitvoerig beschreven hoe je baby zich ontwikkeld en hoe jij als moeder de zwangerschap doormaakt. Elke week lees je zwangerschapskalenderdus wat er met jou en je baby gebeurd. Je zult hier veel informatie en tips kunnen vinden. Ook wordt beschreven met welke zwangerschapskwaaltjes je te maken kunt krijgen. Maak je hierover niet al teveel zorgen, geen enkele vrouw krijgt te maken met alle zwangerschapskwaaltjes. Sommige vrouwen hebben nergens last van tijdens hun zwangerschap. sommige vrouwen hebben last van meerdere kwaaltjes.Je fysieke conditie speelt hiermee ook een belangrijke rol. Maak optimaal gebruik van deze zwangerschapskalender en voeg 'm toe aan je favorieten! Druk hiervoor op CTRL+D (of Command+D voor Apple).

1e Trimester

2e Trimester

3e Trimester

Zwangerschap van week tot week

Onderstaande lijst geeft je alvast een korte samenvatting wat er zich elke week in je buikje afspeelt:

Week 1: In de eerste week van de zwangerschap vindt de menstruatie plaats. De telling van de zwangerschap begint bij de eerste dag van de laatste menstruatie.

Week 2: In de tweede week rijpt er een of rijpen er meerdere eicellen in de eierstokken van de vrouw.

Week 3: De eicel wordt bevrucht door de zaadcel, de zygote is in dit geval 0,1 millimeter groot. In deze week is het mogelijk dat de door de zaadcel bevruchtte eicel zich splitst, hierdoor ontstaat een eeneiige tweeling.

Week 4: De zygote groeit verder en is ongeveer 1 millimeter groot. In deze week kan de eicel zich ook nog splitsen.

Week 5: In de vijfde week wordt het hartje aangelegd. Tevens wordt de zygote via de hechtsteel (navelstreng) aan de placenta verbonden.

Week 6: De zygote groeit erg snel en is nu 5 millimeter. Er ontstaan stompjes op de plaatsen waar de armen en benen gevormd worden.

Week 7: De zygote of embryo lijkt op een klein mensje, er wordt door de zygote zelf bloed rond gepompt. Deze is nu 1 centimeter lang.

Week 8: In de achte week worden vele organen gevormd, het skelet wordt gevormd (uit kraakbeen), de hersenen ontwikkelen zich, de maag produceert maagsappen, de lever maakt bloedcellen aan en de vingers en tenen ontstaan. Het embryo kan zich nog niet bewegen in dit stadium en is 2 centimeter groot.

Week 9: Vanaf week negen wordt het embryo een foetus genoemd [feutus]. Het gezicht krijgt vorm, er worden gewrichten en spieren ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat de foetus vanaf dit moment kan bewegen. Van deze bewegingen wordt echter nog niets gevoelt. Het embryo is nu 3 centimeter.

Week 10: De foetus is nu helemaal gevormd en is nu 4,5 centimeter.

Week 11: In de elfde week wordt het geslacht van de foetus zichtbaar. Dit is echter nog niet te zien op de echo. De foetus is 5,5 centimeter.

Week 12: Het hartje van de foetus klopt met ongeveer 160 slagen per minuut. De foetus is 6,5 centimeter.

Week 13: De hoeveelheid vruchtwater neemt deze week toe en de foetus is volledig compleet en is 7,5 centimeter.

Week 14: In de veertiende week krijgt de foetus haar over het gehele lichaam. Dit zodat het huidsmeer op z'n plek blijft zitten. In deze week neemt de placenta het voeden van de foetus geheel over. Het embryo is 8,5 centimeter.

Week 15: De foetus is nu 11 centimeter.

Week 16: De oogjes van de foetus zitten nog dicht maar er kan al wel onderscheid worden gemaakt in donker en licht. Ook ontwikkeld de vingerafdruk zich in deze week. De foetus is in deze week 18 centimeter.

Week 17: De teennagels en vingernagels ontwikkelen zich en de foetus kan geluiden horen. 18 centimeter.

Week 18: Het bewegen van de foetus is nu te voelen. De foetus is nu 20 centimeter.

Week 19: De donshaartjes die in week 14 zijn ontstaan verdwijnen en maken plaats voor echte haren, die zich vooral op het hoofdje ontwikkelen (hoofdhaar en wenkbrauwen) 22 centimeter

Week 20: De foetus beweegt zich zo'n 200 keer per etmaal en is zo'n 25 centimeter. Bekijk ook eens onze pagina van 20 weken echo, de belangrijkste echo van je zwangerschap!

Week 21: De foetus is nu 27 centimeter.

Week 22: Op dit moment slaapt de foetus veel, vooral als de moeder bezig is. Wanneer de moeder rust houdt, beweegt de foetus. 28,5 centimeter.

Week 23: Het oefenen met ademen is begonnen, er wordt vruchtwater ingeademd. Ook wordt er geoefend met de grijpfunctie. 30,5 centimeter.

Week 24: Het gehoor is ontwikkeld! Er kunnen geluiden van buitenaf worden opgevangen. 32 centimeter

Week 25: De foetus begint meer kracht te ontwikkelen en de schoppen die worden gevoeld worden krachtiger. 32,5 centimeter.

Week 26: De oogjes gaan open! Er kan meer worden onderscheiden dan alleen donker en licht. 33 centimeter.

Week 27: Er is contact mogelijk tussen moeder en foetus. De foetus voelt het wanneer er een hand op de buik wordt gelegd. 34 centimeter.

Week 28: Het hoofd zal niet meer groeien tot de geboorte. Het kraakbeen verandert langzaam in been, waardoor de botten sterker worden. 35 centimeter.

Week 29: het gewicht neemt toe, je baby is nu 38 centimeter.

Week 30: Het vruchtwater wordt gedronken, waardoor de foetus soms de hik kan krijgen, je baby is nu 39 centimeter.

Week 31: Je baby is nu 39 centimeter.

Week 32: De kans is klein dat de foetus nog draait van houding, er wordt gekeken of de houding van de foetus gunstig is voor de geboorte. 40 centimeter.

Week 33: De donshaartjes laten volledig los en komen in het vruchtwater terecht. De foetus drinkt het vruchtwater, waardoor de donshaartjes in het spijsverteringskanaal terecht komen. Dit is goed voor de darmwerking en zorgt ervoor dat de ontlasting na de geboorte op gang komt.

Week 34: De longen zijn gerijpt. Je baby is nu 42,5 centimeter.

Week 35: De foetus is wat minder actief, dit komt door de beperkte ruimte in de baarmoeder. Je baby is nu 43,5 centimeter.

Week 36: De baby daalt in. Je baby is nu 45 centimeter.

Week 37: 46,5 centimeter. (tweelingen worden rond deze tijd geboren)

Week 38: Je baby is nu 48 centimeter.

Week 39: Je baby is nu 49 centimeter

Week 40: Je baby is nu 50 centimeter. Rond deze tijd is de moeder uitgerekend en zal de geboorte plaatsvinden.