15 weken zwanger buikpijn – Zit jij in je vijftiende week van je zwangerschap en begin je last te krijgen van buikpijn? Veel vrouwen maken zich hier onnodig vaak zorgen over, terwijl buikpijn in de meeste gevallen niets ernstigs hoeft te betekenen. Omdat je baby vanaf nu enorm veel gaat groeien, kan buikpijn tijdens de zwangerschap vele verschillende oorzaken hebben. Je moet je pas zorgen gaan maken als je last krijgt van een stekende pijn, of een pijn die lang aanhoudt. Ook bloedingen kunnen erop wijzen dat er iets aan de hand is. In deze situaties is het beter om gelijk je huisarts 15 weken zwanger buikpijnte bellen en deze op de hoogte te brengen van je klachten. Je arts kan dan bepalen of een onderzoek of controle nodig is.

Toch is er vaak niets aan de hand als je buikpijn hebt. Vaak kan dit simpelweg liggen aan een opgeblazen gevoel of zelfs winderigheid. Omdat je kindje meer druk uitoefent op je darmen, kan dit tijdens de zwangerschap vaker voorkomen. Soms lijken je darmen niet meer helemaal naar behoren te werken, waardoor je ook last kunt krijgen van obstipatie. Ook dit kan soms flinke buikpijn veroorzaken, maar is niet ernstig. Een oplossing hiervoor is meer water drinken, voeding eten met veel vezels en tevens voldoende beweging. Helpt dit niet, dan kun je ook een speciale thee krijgen bij een drogisterij die je helpt om de stoelgang weer op gang te krijgen.

Ook bandenpijn is een zeer bekende oorzaak van buikpijn tijdens de zwangerschap. De banden rondom je baarmoeder worden door de groei van je kindje in deze tijd flink opgerekt en dit kan pijn veroorzaken. Een buikband kan dan een goede oplossing zijn. Deze biedt steun aan je buik, banden en spieren, waardoor je minder last hebt van pijn. Vooral tijdens het wandelen of het sporten is het een aanrader om deze band te dragen.

Ten slotte kunnen ook oefenweeën komen opzetten tijdens deze weken. Dit wordt ook wel een harde buik genoemd. Soms kan dit ongemakkelijk en zelfs pijnlijk aanvoelen. Ook hier hoef je je geen zorgen om te maken en vaak geen deze harde buiken na enkele minuten alweer weg.