16 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 120 gram
Lengte baby: 15 cm

Al 16 weken zwanger, wat vliegt de tijd! De baby groeit hard en wordt steeds actiever. Je kindje is ongeveer 15 centimeter lang, en weegt bij 16 weken zwanger bent zo'n 120 gram. De beentjes zijn al een stukje langer dan de armpjes. Het hoofdje staat nu meer rechtop boven het babylijfje. Het kindje krijgt al meer en meer de vorm van een baby zoals die geboren gaat worden.

Ontwikkelingen van je baby bij 16 weken zwanger

Op het huidje komt een wit laagje, een waslaagje te zitten. Men noemt dit vernix of huidsmeer. Dit wordt gevormd door huidcellen en een afscheiding uit de zweetklieren. Het huidsmeer beschermt het tere en nog dunne huidje gedurende de tijd dat de baby in het vruchtwater zit. Meestal is het meeste huidsmeer al voor de bevalling verdwenen. Soms blijft er iets zitten tot de geboorte. De stembandjes van de baby zijn ook klaar, maar deze worden nu nog niet gebruikt. De baby kan al wel steeds beter zuigen en slikken. Ook de wenkbrauwen en wimpers zitten op de juiste plaats in de goede vorm.

Doordat het gehoor van 16 weken zwanger babyje baby nu zover is ontwikkeld is kun je al met je baby praten! Je baby kan jouw stem horen dus is leuk om af en toe eens tegen je baby te praten of liedjes te zingen. Door dit vanaf deze week gedurende je zwangerschap te blijven doen zal je baby gewend raken aan je stem. Ook kan je baby al lage tonen opvangen van buiten de baarmoeder. Hoge tonen niet want die worden gedempt door het vruchtwater waar je baby zich in bevindt. Aangezien mannen vaker een wat lagere stem hebben kan de aanstaande pappa ook zo nu en dan eens een “woordje wisselen” met je ongeboren kindje. Zo raakt hij/zij ook gewend aan de stem van de pappa.

Het zenuwstelsel en de spieren van je baby ontwikkelen zich alsmaar door. Hierdoor kan je baby alsmaar meer soorten bewegingen maken. Ook de gezichtsspieren werken nu al. Dus verschillende gelaatstrekken zoals fronsen en lachen zijn nu ook mogelijk. Daarnaast werken ook de rugspieren en de beenspieren ook. Je baby kan rond deze tijd ook al beginnen met schoppen. Je zult het misschien nog niet direct gaan voelen, dat komt over een paar weekjes wel.

Sommige moeders voelen hun kindje wel al bij 16 weken zwanger. Ben je voor de 2e of 3e keer zwanger? Dan is de kans dat je je baby vroeger voelt schoppen dan bij de vorige zwangerschap hoger. Dit heeft alles te maken met de baarmoederwand. Als deze elastisch en dun is dan heb je kans dat je een schopje al voelt.

Shoptips Week 16

Zwangerschapskleding

Informatie over jou bij 16 weken zwanger

Goed eten is erg belangrijk tijdens de zwangerschap. We kunnen het maar niet vaak genoeg zeggen. Het voedsel dat je tot je neemt wordt ook gebruikt om je baby ‘te maken’. Daarom is het een goed idee om naast je vaste maaltijden ook eens een tussendoortje te eten. Probeer dan niet te snacken of snoepen want dat is ongezond. Enkele gezonde tussendoortjes zijn:

  • Vers fruit16 weken zwanger buik
  • Soep (niet uit een pakje, maar vers!)
  • Een cracker/ boterham/beschuitje
  • Yoghurt (eventueel met fruit)
  • Vruchten smoothie
  • Groente smoothie

Lees ook ons artikel over gezonde voeding tijdens de zwangerschap.

Je bent nu 16 weken zwanger en als het goed is ga je rond deze tijd weer op controle bij je verloskundige. Bij deze controle zal o.a. je bloeddruk gemeten worden en wordt je zwangere buik ook bekeken. Heb je zelf nog vragen over je zwangerschap? Schrijf deze dan op en neem ze mee op controle. Ook zal je verloskundige het met jou hebben over de echo die bij week 20 plaatsvind. Dit is een belangrijke echo op de helft van je zwangerschap.

De bevalling

Over een week of 24 ga je bevallen. Maar hoe gaat dit in zijn werking?
Om hier meer over te weten te komen gaan veel zwangere vrouwen hiervoor naar een zwangerschapscursus. Je zou je hier nu al voor kunnen inschrijven om te voorkomen dat deze cursus bij jou in de buurt is volgeboekt. Je kunt het beste rond week 25 van je zwangerschap meedoen aan zo’n cursus. Hierin leer je hoe je de beste houding kunt aannemen tijdens je bevalling. Ook zullen de bekkenbodemspieren getraind worden. Daarnaast zal de pappa af en toe mee moeten naar de cursus, want aan de ondersteunende rol van je partner wordt ook gedacht. Vaak wordt de cursus bij de cursusleidster thuis gegeven in een daarvoor speciaal ingerichte kamer met zachte matten en kussens. Wil je nog meer informatie over de bevalling? Dit hebben wij uitvoerig beschreven op de pagina van 40 weken zwanger. Neem alvast een kijkje!

Dikke voeten en enkels

Vooral als het warm weer is kun je last krijgen van dikke voeten en dikke enkels. Je krijgt een vermoeid gevoel in je benen. Dit is een onschuldige kwaal, maar wel vervelend. Je krijgt dikke voeten en enkels omdat de zwangere baarmoeder de terugvloed van het bloed uit de benen moeilijker maakt. Er zit dan wat vocht in de bloedbaan van je benen. Het beste kun je dan je benen iets omhoog leggen, daarna gaat het wel wat beter. Lees ook ons artikel over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.

Oefeningen voor mooie bovenarmen

Deze oefening helpt je armen stevig,strak en slank te houden. Het is fijn als je sterke armen hebt om je baby straks uit de wieg te kunnen tillen. De oefening is erg gemakkelijk om uit te voeren. Zet je voeten op heupafstand uiteen. Kruis de beide armen op voor je borst. Adem daarna heel diep in en zwaai beide armen zover mogelijk opzij. Vervolgens uitademen en de armen opnieuw kruisen. Deze oefening kun je 30 keer herhalen. Doe deze oefening dagelijks, je zult al snel resultaat ondervinden.

Transpiratie

Gedurende de zwangerschap transpireer je meer dan normaal. Dit komt vooral door het hormoon progesteron. Het zorgt voor een hogere lichaamstemperatuur. Hierdoor ga je meer transpireren om weer af te koelen. Als je dagelijks een bad of douche neemt, spoel je de transpiratiegeur weg en je bent heerlijk fris. Ook is het dragen van katoenen kleding, zijde of wol beter, omdat je huid hierdoor kan ademen.

Vitamine C is belangrijk

Start de dag met het drinken van een glas vruchtensap. Bijvoorbeeld vers geperst sinaasappelsap. Ook kun je citroensap uitpersen en daar mineraalwater aan toe voegen. Of je laat muesli in vruchtensap weken en daarna mengen met yoghurt. Je kunt kleine stukjes sinaasappel, appel, abrikoos, druif, aardbei en grapefruit door de yoghurt mengen. Tevens kun je hier wat fijngehakte noten doormengen. Dat is een gezond en goed begin van de dag.

Zwangere Buikjes Week 16

Daisy Put - 16 weken zwanger

Marieke 16 weken zwanger

Iris 16 weken zwanger

Bethany de Groot - 16 weken zwanger

Bekijk ook eens: