6 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 0 gram
Lengte baby: 5mm

6 weken zwanger - Je bent 6 weken zwanger, er gebeurt nogal wat deze week. Op een echo is al best veel te zien. Het embryo dat inmiddels de vorm heeft van een letter C , heeft een buikholte, een borstkas en een ruggengraat. Heel langzaam aan ontstaan een nekje en een hoofdje. Zelfs de oogjes ontstaan al aan de zijkant van het hoofdje. En midden op het gezichtje is een puntje te zien, het lijkt al een beetje op een neusje. Je ziet ook al een kleine mondopening. Tevens is het inwendige oor al een beetje zichtbaar.

Ontwikkelingen van je baby bij 6 weken zwanger

Deze week is een belangrijke week voor de ontwikkeling van de embryo.
He volgende gaat gebeuren:

  • De neurale buis ontwikkeld zich door en hieruit ontstaan de hersenen en de ruggenmerg
  • Het spijsverteringskanaal is volop in ontwikkeling
  • De groei van armpjes en beentjes gaan gestaag door
  • De ogen beginnen zich ook te ontwikkelen
  • De eerste aanleg van het geslachtsdeel is begonnen (een knopje dat uitgroeit tot penis of clitoris)

 

Het hartje klopt al!

Bij 6 weken zwanger klopt het hartje functioneert al volop. Deze pompt bloed door het nog primitieve bloedvaten systeem. De snelheid van de hartslag van de embryo is overigens wel opmerkelijk, dit gaat tot 160 slagen per minuut! Dit is bijna het dubbele vergeleken met de hartslag van een volwassen mens, deze ligt rond de 60~100 slagen per minuut (in ruststand, bij inspanningen zoals sporten gaat deze natuurlijk omhoog).6 weken zwanger baby

 

De ontwikkeling van het spijsverteringskanaal

Het spijsverteringskanaal van je baby begint ook een bestaan te krijgen. Dit is nu nog maar een klein buisje die dezelfde lengte heeft als het embryo zelf. De buis is onder te verdelen in 3 delen, namelijk de voordarm, de middendarm en de eind darm. In de komende maanden komt hier de keelholte, slokdarm, de maag, de lever, alvleesklier en dikke en dunne darm uit voort. De aanleg van de maag start deze week al.

De ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel

Deze week begint de vorming van de neurale zenuwstelsel. Het brein dat voortkomt uit het bovenste deel van de neurale buis is onder te verdelen in drie delen, namelijk de voor-, achter- en middenhersenen. De ruggenmerg ontstaat uit onderste deel van de neurale buis. Later zullen de hersenvliezen zich ontwikkelen als een centraal netwerk rond de neurale buis.

De ontwikkeling van de urinewegen

Rond de periode van 6 weken zwangerschap, begint de aanleg van de urinewegen en het geslachtsorgaan.
De aanleg van de urinewegen begint met de eerste aanleg van de nier. Eerst worden de voornier en voorniergang gevormd. De voorniergang groeit naar de cloaca toe en mondt daarin uit. Onder de voornier ontstaat de oernier met de oerniergang, ook wel "gang van Wolff" genoemd. Uit de gang van Wolff groeit een vertakking naar boven toe: de inwendige urinebuis (ureter). Het einde van de inwendige urinebuis verdeelt zich in twee of drie takken, waaruit later het nierbekken ontstaat. De gang van Wolff en de inwendige urinebuis hebben in eerste instantie een gemeenschappelijke uitmonding in de cloaca. Dit worden er twee, wanneer de inwendige urinebuis wordt opgenomen in de wand van de cloaca. De cloaca wordt groter en daaruit ontstaat de urineblaas. De uitgang van de urineblaas is de uitwendige urinebuis (urethra).

De ontwikkeling van de geslachtsorganen

Het begin van de ontwikkeling van de geslachtsorganen is bij jongens en meisjes hetzelfde. In eerste instantie wordt de geslachtsklier gevormd uit een verdikking van de oernier, later wordt het een afzonderlijk orgaan. Naast de eerder genoemde "gang van Wolff" ontwikkelt zich een tweede buis: "de gang van Müller".
De uitwendige geslachtsorganen zijn in het begin bij zowel jongens als meisjes: een geslachtsheuvel, twee geslachtsplooien en twee geslachtswallen. Pas als deze eerste aanleg klaar is, komt er onderscheid in ontwikkeling en dat is bij 6 weken zwanger.

Bij meisjes ontwikkelt de geslachtsklier zich tot de eierstokken (ovaria). De gang van Wolff verdwijnt grotendeels en de gang van Müller wordt de eileider. Het onderste deel van de gang van Müller vormt de baarmoeder. De geslachtsheuvel blijft klein en wordt de clitoris, de geslachtsplooien worden de kleine schaamlippen en de geslachtswallen worden later de grote schaamlippen.
Bij jongens gaat het anders. De geslachtsklier wordt de zaadbal (testis). De zaadbal gaat mannelijke hormonen maken. Onder invloed van deze hormonen gaan de gangen van Wolff zich verder ontwikkelen. De gangen van Müller verdwijnen grotendeels. Een gedeelte van de oernier blijft bestaan en wordt de bijbal. De geslachtsheuvel en geslachtsplooien vormen samen de penis. De geslachtswallen worden de balzak (scrotum).

 

Shoptips week 6

Informatie over jou bij 6 weken zwanger

Jouw prille zwangerschap heeft met 6 weken zwanger nog niet zo heel erg veel impact op je dagelijkse leven. Afgezien van wat ochtendmisselijkheid en vermoeidheid kun je nog gewoon je dagelijkse werkzaamheden doen.

Maar let wel op als je in aanraking komt met chemische stoffen (bijvoorbeeld als je op een laboratorium werkt). Deze k6 weken zwanger buikunnen schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Een miskraam of aangeboren aandoeningen zouden hier een gevolg van kunnen zijn.

Rond de 12e week van je zwangerschap kom je in aanmerking voor je eerste echo. Hiervoor kun je nu al een afspraak maken met je verloskundige. Je kan het maar alvast geregeld hebben!

Obstipatie (verstopping)

Het is mogelijk dat je stoelgang moeilijker is dan dat je gewend bent. Dit heeft alles te maken met de werking van de darmen tijdens je zwangerschap. Bij 6 weken zwanger kun je hier al last van krijgen. Je krijgt dan te maken met verstoppingen (obstipatie) en harde ontlasting.

Dit heeft alles te maken met de huishouding van je hormonen tijdens je zwangerschap. De aanwezigheid van je baby speelt hierbij ook een rol. Want die gaat langzamerhand steeds meer ruimte in beslag nemen (samen met de placenta die ook steeds groter wordt). Hierdoor krijgen je darmen steeds minder ruimte en kunnen in verdrukking komen. Hier kun je zelfs na de geboorte van je kindje nog een weekje last van hebben.

Een paar goede tips om obstipatie te voorkomen:

  • Zorg voor genoeg vochttoename, met andere woorden, drink minimaal 1.5 liter per dag. Naast water kun je ook zuivelproducten, soep en vruchtensapjes nemen.
  • Eet voldoende vezels (klik hier voor meer voedingstips)
  • Ontbijt iedere ochtend goed zodat de werking van je darmen op gang komen.
  • Ga direct naar het toilet als je aandrang voelt, stel dit niet uit. Door het uitstellen van de aandrang zal de ontlasting harder en dikker worden, hetgeen een ongemakkelijke en zelfs pijnlijke stoelgang kan veroorzaken.
  • Neem voldoende lichaamsbeweging. Doe dit door te wandelen, fietsen of zwemmen.
  • Vermijd stress, darmen zijn hier erg gevoelig voor.

Lees ook eens ons artikel over obstipatie tijdens de zwangerschap.

Je gewicht bij 6 weken zwanger

Het is bij iedere vrouw verschillend, hoeveel kilogram je tijdens de zwangerschap aankomt. De een komt veel aan, de ander weinig. Gemiddeld komt een zwangere 12 kilogram aan gedurende de zwangerschap. Als je maar 4 kilogram aankomt, is het niet zo dat je kind erg klein zal zijn. Het kan zijn dat een deel van je vetreserve opgesoupeerd is door de baby. Een grote toename van het gewicht zegt ook niet veel over het gewicht van je kind. Je kunt wel zelf een beetje op je gewicht letten. Want je wilt vast weer snel je oude gewicht terug hebben na de bevalling. Lees hierover meer op deze pagina.

Bloeddruk

De bloeddruk wordt regelmatig gecontroleerd, omdat deze tijdens de zwangerschap erg kan wisselen. Als je bloeddruk te laag wordt, kun je soms duizelig worden. Bij bloeddruk wordt de systolische waarde (de bovenste waarde) en diastolische waarde (de onderste waarde) gemeten. Tijdens de zwangerschap is de laagste waarde die genoemd wordt de belangrijkste. Deze geeft de druk aan die buiten de hartslag om constant aanwezig is in de bloedvaten. De normale waarde van een zwangere ligt rond de 70 tot 80. Veel zwangere vrouwen hebben een lagere bloeddruk, medisch gezien is dit geen probleem. Een bloeddruk van hoger dan 90 kan kans op complicaties geven. In dit geval spreekt men van een te hoge bloeddruk.

Bewegen

Zwemmen is waarschijnlijk de beste vorm van sporten als je zwanger bent. Dit is goed voor hart en bloedvaten. Tevens worden je spieren steviger en je krijgt een mooi, gestroomlijnd figuur. Zwemmen tijdens de zwangerschap is extra fijn, omdat je tijdens het zwemmen in een staat van gewichtloosheid in het water ligt. Er staat dan geen druk of spanning op de baarmoeder en de buikspieren. Ook als je steeds zwaarder wordt blijft zwemmen aangenaam. Bij 6 weken zwanger kun je nog bijna alle sporten doen. Neem wel afstand van risico volle sporten zoals bergbeklimmen, deltavliegen, duiken, etc. Maar die doe je waarschijnlijk toch niet, en zeker niet nu je weet dat je moeder wordt!