Knuffelberen, -apen, -giraffen, -honden: zachte troetelbeesten komen tegenwoordig in allerlei soorten en maten. knuffelbeestKnuffels zijn ook nog eens de grootste vrienden van je opgroeiende kind. Baby’s, peuters, tieners en ja, ook wij volwassen kunnen zo’n zacht vriendje moeilijk weerstaan. Niet voor niets is de teddybeer vernoemd naar een volwassen man en – sterker nog- een Amerikaanse president: Teddy Roosevelt. Het bleek de mascotte bij uitstek; het verhoogde letterlijk zijn ‘knuffelfactor’. Maar wat maakt een knuffel nu geschikt voor jouw baby?

Knuffels voor pasgeborenen
Het staat erg schattig, zo’n knuffeltje in de hoek van de wieg. Toch kun je een aantal zaken in ogenschouw houden voordat je overgaat op het aanschaffen van een knuffelbeestje voor jouw pasgeborene. Feit is namelijk dat een pasgeborene nog geen waarde hecht aan knuffel in de hoek van de wieg. Emotionele waarden zoals troost en geborgenheid komen pas rond de 6e maand aan bod. Wil je toch een knuffel kopen waar jouw baby voor die tijd ook nog wat aan beleeft? Let dan op knuffels met kleur en patroontjes. In de periode van 0 tot 6 maanden maakt de baby kennis met zijn zintuigen. Kijken naar interessante kleuren en vormen is dan al spannend.

Knuffels voor baby’s vanaf 6 maanden
Rond de 5e à 6e levensmaand komen emotionele waarden om de hoek kijken. Jouw kind gaat zich hechten, aan papa en mama natuurlijk. Ook een baby knuffel kan dan jouw baby een gevoel van geborgenheid geven. Bij ziekte bijvoorbeeld biedt een knuffel extra troost. Zo’n maatje kan ook ondersteuning bieden bij rituelen, zoals het naar bed gaan. Bovendien helpt het jouw kleintje de wereld beter te begrijpen. Voor de dreumes spannende gebeurtenissen worden nagespeeld met de knuffel. Of “knuffel moet eerst” voordat de kleine de nieuwe stap zelf durft te nemen.

De keuze is reuze
Nu het belang van een knuffel je bekend is, wil je wellicht op zoek naar een geschikt exemplaar. Echter, de praktijk leert dat jouw kindje uiteindelijk zélf zijn favoriet kiest. En verrassend genoeg hoeft dat niet eens een pluchen exemplaar te zijn, maar kan dit net zo goed een speelgoedautootje worden. Toch een beetje aansturen? Dat kan geen kwaad. Omring de wieg in de babykamer met twee tot drie zachte – praktische – vriendjes waar de baby vanuit zijn of haar bedje naar kan kijken. Laat rond de 6e maand jouw kind daaruit een knuffel kiezen voor het slapen gaan. Grote kans dat dit uiteindelijk zijn of haar lievelingsknuffel wordt. Overweeg overigens ook eens een knuffeldoekje; praktisch voor onderweg!

Veilig knuffelen
Het spreekt voor zich dat veiligheid het belangrijkst is. Houd daarom een aantal punten in ogenschouw bij de aanschaf van de knuffel, want niet alle pluche dieren zijn geschikt. Vooral kleine onderdeeltjes lijken onschuldig, maar kunnen een groot gevaar opleveren. Loskomende vulling, knoopjes of loszittende oogjes bijvoorbeeld. Wanneer een baby’tje dit in zijn mond stopt, ontstaat er stikgevaar. Controleer daarom bij het slapen gaan altijd of de baby vrij kan ademhalen. Haal bij pasgeborenen of bij twijfel de knuffel weg uit de wieg zodra de baby slaapt.

Tips en tricks voor de aanschaf
Heeft jouw kind uiteindelijk echt een favoriete knuffel? Veel ouders zweren bij het kopen van een 2e of zelfs 3e identiek exemplaar. In de praktijk kan een dreumes zonder knuffel zomaar eens een groot verdriet opleveren. Een ‘back-up’ biedt dan relaas! Let bij het kopen van een knuffel overigens ook op de wasbaarheid ervan. Zo’n knuffel heeft veel te lijden, dus je zult jezelf dankbaar zijn wanneer je voor een wasmachinebestendige variant hebt gekozen. Laat een nieuwe knuffel eerst een nachtje in jouw eigen bed logeren. Jouw geur aan de knuffel is extra vertrouwelijk.