Babette Bais
Babette Bais – Auteur van dit artikel en onderzoeker van de ‘Bright up!’ studie. Babette werkt als promovendus op de afdeling Psychiatrie in het Erasmus MC in Rotterdam.

Helaas is de zwangerschap niet voor elke vrouw één grote roze wolk. Maar liefst 5 tot 10% van de zwangere vrouwen krijgt te maken met depressieve klachten tijdens deze periode. En ondanks dat het zo vaak voorkomt, zit dit toch in de taboesfeer.

De onderzoekers van de ‘Bright up!’ studie doen onderzoek naar depressieve klachten tijdens de zwangerschap en houden zich bezig met een nieuwe therapie hiervoor: lichttherapie.

In Nederland krijgen jaarlijks maar liefst 20.000 zwangere vrouwen te maken met depressieve klachten. Ondanks dat het zo vaak voorkomt, heerst hier toch een taboe op. Want je moet je immers 9 maanden op een roze wolk bevinden. Toch? Hierdoor kan het gevolg zijn dat vrouwen zich schamen of zich schuldig voelen voor deze gevoelens en dus ook geen hulp zoeken hiervoor, terwijl het juist zo belangrijk is om dit wél te doen. Want behalve dat deze klachten gevolgen kunnen hebben voor de moeder, kunnen deze klachten ook invloed hebben op je (ongeboren) kindje. Zo is bijvoorbeeld de kans op een vroeggeboorte hoger.

Behandeling

Als je dan de stap hebt genomen om wel hulp te zoeken, kan dit misschien veel vragen bij je oproepen. Hoe ziet de behandeling eruit? Kan dit gevolgen hebben voor mijn kindje?

Eén van de mogelijkheden is antidepressieve medicatie. De effecten hiervan op je ongeboren kindje zijn echter nog niet helemaal duidelijk. Een andere mogelijkheid is psychotherapie. Echter kent deze vorm van therapie ook zijn beperkingen. Psychotherapeuten zijn helaas niet altijd direct beschikbaar, wat ervoor kan zorgen dat je op een wachtlijst wordt gezet. Ook kan het enige tijd duren voordat je klaar bent met de behandelingen.

Lichttherapie

Vanwege deze beperkingen, onderzoeken wij een alternatieve therapie voor medicatie en psychotherapie: lichttherapie. Lichttherapie is al effectief gebleken in verschillende groepen mensen. Daarbij heeft het nauwelijks bijwerkingen en is het dus veilig voor het ongeboren kindje. Ook kan je het gemakkelijk thuis doen.

Hoe werkt lichttherapie precies? Het woord zegt het al: lichttherapie is therapie met licht. Tijdens een behandeling zit een patiënt achter een speciale lamp. Het licht komt binnen via de ogen en via het netvlies van de ogen wordt er een signaaltje gegeven aan de biologische klok in de hersenen. Lichttherapie kan als het ware je biologische klok ‘resetten’, wat een positieve invloed kan hebben op de depressieve klachten.

De ‘Bright up!’ studie

In de ‘Bright up!’ studie onderzoeken wij de effecten van lichttherapie voor depressieve klachten tijdens de zwangerschap. Hiervoor zoeken wij zwangere vrouwen (12-32 weken) die deze klachten ervaren. Herken jij jezelf? Of ken je misschien iemand die mee zou willen doen? Of heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met Babette Bais, onderzoeker van de studie, via b.bais@erasmusmc.nl. Ook kun je een kijkje nemen op de website: www.brightupstudie.nl.