Afvallen doe je in de keuken niet in de sportschool. In dit artikel zullen we één van de manieren waarop je kunt afvallen zonder te sporten bespreken.

Afvallen doe je in de keuken

Als je alle methoden en diëten welke bedoeld zijn om gewicht te verliezen vergelijkt dan zal je zien dat ze allemaal in ieder geval één overeenkomst hebben. Deze overeenkomst is dat er altijd wordt uitgegaan van een negatieve energiebalans. Een negatieve energiebalans houdt in dat je minder calorieën eet dan wat je lichaam nodig heeft. Om een negatieve energiebalans te creëren kan volstaan worden met minder eten. Het is dus niet nodig om te gaan sporten om een negatieve energiebalans te creëren.

Sommige mensen denken dat sporten nodig is om af te vallen. Met sporten verbrand je tenslotte calorieën zodat je een negatieve energiebalans creëert. Deze negatieve energiebalans kan je echter ook creëren door minder te eten. We kunnen dus stellen dat afvallen begint in de keuken, zelfs als je wel sport.

Vetverbranding

Bij een negatieve energiebalans komt het lichaam calorieën tekort om in zijn dagelijkse energie behoefte te voorzien. De gemiddelde vrouw heeft dagelijks 2.000kcal nodig en de gemiddelde man 2.500 kcal. Deze waarden zijn gebaseerd op vrouwen en mannen welke niet sporten. Als er gesport wordt dan zal de calorieën behoefte hoger liggen, afhankelijk van hoe lang en hoe intensief er gesport wordt. Het lichaam heeft altijd energie nodig; om het lichaam op temperatuur te houden, voor de ademhaling, de hartslag, de spijsvetering, om ziekteverwerkers buiten de deur te houden etc.

Bij een negatieve energiebalans zal het lichaam de vetreserves gaan aanspreken om toch te kunnen voorzien in de dagelijkse energiebehoefte. Afhankelijk van het soort dieet welke we kiezen kunnen we invloed uitoefenen op de mate van vetverbranding. De afgelopen decennia is steeds duidelijker geworden dat een koolhydraatarm dieet de vetverbranding stimuleert.

Hoe het koolhydraatarme dieet vet verbrand
Enkele decennia geleden was de algemene opvatting dat een vetarm dieet nodig was om gewicht te verliezen. Dat lijkt ook logisch, als je wilt vallen dan zal je tenslotte lichaamsvet moeten verliezen. Dit verklaard ook waarom er nog steeds vetarme dieetproducten verkocht worden. De algemene opvatting is momenteel dat een koolhydraatarm dieet beter werkt dan een vetarm dieet. De eerste die tot dit inzicht kwam is Dr. Atkins. De Dr. Atkins van het bekende Dr. Atkins dieet.

Dr. Atkins was een cardioloog en het frustreerde hem dat zijn patiënten nauwelijks gewicht verloren met het vetarme dieet welke destijds werd aanbevolen door de hartstichting. Dr. Atkins verdiepte zich in allerlei onderzoeken welke gehouden waren op het gebied van het effect van voeding op het verliezen van gewicht en kwam tot de conclusie dat hij zijn patiënten beter koolhydraatarm kon laten eten. Op een koolhydraatarm dieet vielen zijn patiënten wel af.

Ons lichaam kent drie soorten brandstof: koolhydraten, vetten en eiwitten. Dit worden de macronutriënten genoemd. Het lichaam verbrand het liefst koolhydraten om in zijn energiebehoefte te voorzien. Het kost het lichaam weinig energie om energie uit koolhydraten te halen. Als we minder koolhydraten gaan eten dan kan het lichaam niet meer voldoende energie uit koolhydraten halen. Dit zorgt ervoor dat het lichaam overschakelt op het verbranden van vet. Door het beperken van koolhydraten wordt het lichaam dus gedwongen om vet te gaan verbranden.

De bloedsuikerspiegel en insuline
Een belangrijk voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat de bloedsuikerspiegel minder grote schommelingen maakt. Grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgen voor er voor dat het hormoon insuline in grote hoeveelheden wordt aangemaakt. En juist dit hormoon is er voor verantwoordelijk dat het lichaam vet gaat opslaan en vast houden.

Als we een koolhydraatrijke maaltijd hebben gegeten, zoals een bord pasta of rijst, dan zullen deze koolhydraten worden afgebroken tot enkelvoudige koolhydraten: glucose. Het bloed neemt het glucose op waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Hoe meer koolhydraten we eten hoe hoger de bloedsuikerspiegel zal stijgen en des te meer insuline er wordt aangemaakt. Het type koolhydraten welke we eten bepaald hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt. Zo zorgen witte rijst, wit brood, gebakken aardappelen, pasta, frisdrank en toetjes (vanwege het suiker) voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor zal het lichaam meer insuline moeten aanmaken.

Het lichaam heeft om gezond te blijven toch koolhydraten nodig, ook bij een koolhydraatarm dieet zullen we daarom wel koolhydraten moeten eten. Echter minder dan we gewend zijn. Om succesvol gewicht te verliezen bij een koolhydraatarm dieet is het wel zaak om er voor te zorgen dat het lichaam niet teveel insuline gaat aanmaken. We kunnen hiervoor zorgen door koolhydraten te eten welke door het lichaam langzaam worden afgebroken. Hierdoor ontstaat er een rustige en gelijkmatige afgifte van glucose aan het bloed. Langzame koolhydraten kunnen we vinden in volkoren producten zoals volkoren brood en volkoren pasta, in spelt producten zoals spelt brood en spelt pasta, in zoete aardappelen en bruine rijst. Voedingsmiddelen met snelle koolhydraten zullen we moeten vermijden.

Eiwitten
Eén van de redenen waarom afvallen met een koolhydraatarm dieet relatief zo makkelijk is, is het uitblijven van een honger gevoel tussen de maaltijden. Als we falen met een dieet dan kan de oorzaak vaak gevonden worden in de momenten tussen de maaltijden in. Als we honger of trek krijgen dan zullen we eerder gaan grijpen naar snacks en tussendoortjes. Bij het koolhydraatarme dieet wordt een deel van de koolhydraten welke we uit het eetpatroon schrappen vervangen voor eiwitten. Eiwitten hebben als voordeel dat deze langzaam verteerd worden waardoor we tot lang na de maaltijd een voldaan gevoel zullen hebben. Een ander voordeel van eiwitten is dat het meer energie kost om deze te verteren dan het verteren van koolhydraten. De stofwisseling gaat er door omhoog.