Huidkanker: wat is het?

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Deze vorm van kanker komt evenveel voor bij mannen als vrouwen. Mensen met een lichtere huidskleur lopen meer risico op huidkanker dan mensen met een donkere huidskleur. Ook naarmate de leeftijd vordert loopt men een verhogende kans op huidkanker. Meestal zijn de eerste verschijnselen zichtbaar vanaf het 40-ste levensjaar.

Soorten huidkanker:

Basaalcelcarcinoom

    • Een basaalcelcarcinoom komt voor uit de cellen die voortdurend zorgen voor de aanmaak van nieuwe huidcellen. Deze vorm van huidkanker komt het meest voor op de hals en het gezicht. Het is de minst gevaarlijke vorm, maar komt wel het meeste voor, namelijk 75% van alle gevallen van huidkanker. Deze vorm van huidkanker groeit langzaam en van uitzaaiing is bijna geen sprake. Toch kan een basaalcelcarcinoom naar binnen groeien in het lichaam en botten en weefsel aantasten. Wanneer je tijdig ingrijpt kun je veel schade beperken.

      Hoe te herkennen?

      Een basaalcelcarcinoom is te herkennen als een glad, glazig knobbeltje dat langzaam groeit. Er kunnen zweertjes en korstjes rond en op het knobbeltje aanwezig zijn.

Plaveiselcelcarcinoom

  • Plaveiselcelcarcinoom is kwaadaardiger dan bovenstaande huidkanker en de kans op uitzaaiing is bij deze vorm ook groter. Deze vorm van huidkanker komt ongeveer 15% voor en groeit ook sneller dan basaalcelcarcinoom. Wanneer de tumor uitzaait zullen de lymfeklieren als eerst aangetast worden. Hierdoor zal de tumor ook verspreid worden naar andere organen.

    Hoe te herkennen?

    Een plaveiselcelcarcinoom voelt ruw aan en is vaak bleekroze van kleur met in het midden een witte schilferige plek.

 


Melanoom

  • Een melanoom is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze vorm komt ongeveer 10% voor van alle gevallen van huidkanker. De dringen zich diep in de huid en net als bij de Plaveiselcelcarcinomen verspreid de tumor zich via de lymfeklieren naar andere organen. Melanomen zijn bij vrouwen meestal zichtbaar rondom de romp en benen. Bij mannen zijn de melanomen het vaak zichtbaar op het hoofd, de hals en ook de romp.
    Een melanoom ontstaat vanuit een moedervlek. Sommige moedervlekken ontaarden in een melanoom. Meestal gebeurd dit bij de grotere (aangeboren) moedervlekken. Voor meer informatie over dit onderwerp kijk je op huidinfo.nlHoe te herkennen?
    Je kunt een melanoom herkennen doordat een moedervlek dikker wordt, van kleur verandert of een grillige vorm begint te krijgen. De moedervlek jeukt vaak ook. In een gevorderd stadium is de kans aanwezig dat een korstje of zweertje op de moedervlek ontstaan. Ook kan de moedervlek gaan bloeden.

Wat zijn de oorzaken van huidkanker?

Huidkanker ontstaat door een van de volgende oorzaken:

  • Te veel blootstelling aan UV-straling (zon, zonnebank)
  • Erfelijkheid
  • Gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken

Diagnose en behandeling

Het voordeel van huidkanker t.o.v. andere soorten van kanker is dat het zichtbaar en herkenbaar is. neem bij twijfel contact op met de huisarts. je arts zal de veranderingen in je huid waarnemen en beoordelen. Ook kan het zijn dat de arts een klein stukje weefsel afneemt voor verder onderzoek. Tevens is het mogelijk dat je arts het knobbeltje in een keer verwijdert (indien nodig onder plaatselijke verdoving). Wanneer het nodig is zal je arts je doorverwijzen naar een dermatoloog of plastisch chirurg.

De volgende mogelijkheden van behandeling van huidkanker zijn beschikbaar:

  • Bestraling (radiotherapie)
  • Operatie (chirurgie)
  • Fotodynamische therapie (behandeling met licht)
  • Bevriezing (cryotherapie)
  • Immunotherapie (behandeling met medicijnen die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleren)
  • Curettage (wegschrapen) in combinatie met elektrocoagulatie (dichtschroeien)
  • Lokale chemotherapie (behandeling met celdodende medicijnen)

Je arts of specialist zal n.a.v. de diagnose van jouw huid bepalen welke behandelmethode voor jouw het beste is.