Wratten: wat is het?

Inleiding

Een wrat (medische term verruca vulgaris) is een harde, eeltachtige vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een bloemkoolvormig (klein) knobbeltje. Ze komen zeer algemeen voor en zijn volledig goedaardig.

De oorzaak van een wrat is een virus uit uit de familie humaan papillomavirus (HPV). Van deze soort zijn meer dan honderd bekend. Het virus kan huidcellen aansporen tot snelle deling waardoor een wrat ontstaat. Een wrat kan ontstaan op de huid of slijmvliezen. We kunnen allemaal wratten krijgen en bijna iedereen heeft ze wel eens gehad. Ze komen en verdwijnen spontaan, echter het virus blijft aanwezig.

Het HPV virus wordt overgebracht door direct huidcontact. Tevens kan het virus ook verblijven op vochtige plekken buiten het lichaam zoals vochtige vloeren (denk hierbij aan zwembaden, kleedkamers, openbare douches). Probeer op deze plaatsen zo min mogelijk bloodvoets te lopen, maar bijvoorbeeld (teen)slippers te gebruiken.

Wanneer er dan een wondje is op de voetzool is er een hoge risico op besmetting. Een besmetting hoeft echter nog niet te leiden tot het krijgen van wratjes.

Wratten komen vooral voor op de handen en de voeten. Vaak op plekken die veel belast worden.

Bij 80% van de mensen zijn de wratten binnen 1 jaar geheel verdwenen. Bij 20% van de mensen duurt het echter langer, soms vele jaren, voordat alle wratten verdwenen zijn.

Wie hebben de meeste kans om wratjes te krijgen?

Wratjes komen vaak voor bij kinderen, zij hebben immers vaak nog geen afweerstoffen tegen het HPV-virus. De kans op wratjes bij kinderen wordt ook nog vergroot doordat zij zich vaker bevinden op zwembaden, vakantiekampen, etc. Ook hebben kinderen dikwijls huidcontact bij het spelen van (ruwe) spelletjes. 53% van de mensen die last hebben van wratjes is jonger dan 19 jaar.

Kanker- en aidspatienten hebben ook een grotere kans op het krijgen van wratjes aangezien hun immuunsysteem is verzwakt.

Wratjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar wel vervelend. Zeker als deze op het gezicht of handen voorkomen.

Bovendien kunnen wratjes sneller bloeden wanneer ze in aanraking komen met een scherp voorwerp.

Wanneer wratjes ontstaan onder de voeten kan dit pijnlijk zijn bij het lopen, vooral bij lange wandelingen.

Personen met een verzwakt immuunsysteem hebben niet alleen eerder kans op wratjes, ze kunnen ook grotere wratten krijgen.

Wratten: Hoe te behandelen?

Wratten kunnen op diverse manieren behandeld worden

Hiervoor bestaan diverse methoden. De meeste komen echter neer op verwoesten van het besmette weefsel. Enkele werken door het veroorzaken van een ontsteking. Geen enkele methode is erg effectief. De Cochrane review stelde in 2001 en 2006 vast dat er nog geen goede onderzoeken bestaan waaruit kan worden afgeleid wat nu echt de effectiefste behandelingen zijn. Misschien is de beste behandeling gewoon afwachten.

  • Géén behandeling.
    Dit is vaak de beste optie want wratten verdwijnen uiteindelijk allemaal vanzelf.Het kan zelfs voorkomen dat de behandeling pijnlijker is dan de kwaal zelf.Wanneer je echt heel erg veel last hebt van wratjes (zoals bij het lopen bij wratten op de voetzool) of bij schaamte wanneer je veel wratjes op de hand(en) of gezicht hebt, kun je het laten behandelen. In alle andere gevallen: gewoon afwachten.
  • Aanbrengen van druppels of zalf. De meest toegepaste zijn:
    • salicylzuur in vaseline. Salicylzuur weekt de wrat op (eerst de omgevende huid beschermen met vaseline!) Na opweken het zacht geworden eelt wegsnijden met een mesje.
    • Applicatievloeistof met cignoline en salicylzuur
  • Vloeibare stikstof
    De wratten worden aangebracht met vloeibare stikstof. Bij het ontdooien van de cellen sterven deze af.Deze behandeling wordt gegeven door je huisarts.
  • Electrocoagulatie
    Bij deze behandeling worden de wratten weggebrand met een soort ‘las-apparaatje’.
  • Curetteren
    Met een scherpe metalen lepel wordt de wrat ‘weggeschraapt’. In de meeste gevallen wordt de bodem ook nog eens behandeld met vloeibare stikstof.
  • Laser
    Met een CO2 laser kan de wrat worden weggebrand.
  • Chirurgie
    Het wegsnijden van wratten (met hechten) is meestal geen goede optie. De operatie is vaak ingrijpend en vindt plaats in een moeilijk gebied (handen, voeten) en heel vaak komen de wratten in het litteken terug.