Een longontsteking is een aandoening die in de medische wereld ook wel aangeduid wordt met de term ‘pneumonie’. Het betreft een infectie van de longblaasjes of alveoli en het omringende weefsel van de longblaasjes. Deze infectie kan zich in een deel van de longen voordoen, maar het kan ook voorkomen dat de infectie in de hele long voorkomt of zelfs in beide longen voorkomt.

 

Een longontsteking kan veroorzaakt worden door bacteriën, maar ook door virussen of schimmels. De symptomen die u ervaart als u een longontsteking heeft, zijn afhankelijk van de ernst van de infectie en de achterliggende oorzaak van de infectie. Welke behandeling u nodig heeft om de infectie te laten verminderen en uiteindelijk te laten verdwijnen, is tevens afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking. Daarnaast is de behandeling van de ontsteking afhankelijk van de ernst van de klachten, de leeftijd en de algehele gezondheid van de patiënt in kwestie.

 

De risicogroepen voor een longontsteking

Iedereen kan te maken krijgen met een longontsteking, maar er zijn enkele groepen mensen te onderscheiden die over het algemeen iets meer kans hebben om een infectie in de longen op te lopen. De belangrijkste zogeheten risicogroepen voor het ontwikkelen van een longontsteking, zijn de volgende:

  • Mensen die roken.
  • Mensen die recentelijk een virale infectie in de luchtwegen hebben gehad, zoals een verkoudheid of een keelontsteking. Mensen die recentelijk een medische ingreep hebben ondergaan, hebben ook meer kans op het ontwikkelen van een longontsteking.
  • Mensen die moeite hebben met slikken, bijvoorbeeld door een beroerte of door de ziekte van Parkinson.
  • Mensen met chronische longziekten, waaronder COPD of cystische fibrose.
  • Mensen met een hersenverlamming of andere ernstige ziekten, zoals hart- en vaatziekten, levercirrose of diabetes.
  • Oudere mensen, vooral als zij in een verpleeghuis wonen.

 

Daarnaast heeft u meer kans om een longontsteking te ontwikkelen als u een verminderd bewustzijn heeft of als u een verzwakt immuunsysteem heeft. Uw bewustzijn kan verminderen door een beroerte, door dementie of door een andere neurologische aandoening en uw immuunsysteem kan verzwakt zijn door ziekte, bepaalde medicijnen of auto-immuunziekten.

Is een longontsteking gevaarlijk?

Over het algemeen geneest een longontsteking binnen één tot drie weken, maar het geneesproces van de ontsteking kan langer duren als de algehele gezondheid slecht is, als de patiënt op leeftijd is of als de ontsteking vergevorderd is. In sommige gevallen is een longontsteking zelfs levensgevaarlijk. Vooral oudere mensen met een slecht immuunsysteem, een slechtere algehele gezondheid en diverse andere lichamelijke problemen, kunnen aan een longontsteking overlijden. Zeker als een longontsteking pas laat wordt ontdekt en de patiënt flink verzwakt, kan de infectie in de longen levensbedreigend zijn.