Zwanger worden op hogere leeftijd is zeker mogelijk, maar de naarmate je ouder wordt, wordt het risico op een miskraam of een kindje met een afwijking ook groter. Een kans op een gezond kind is nog steeds het grootst, maar het is wel iets waar je bij moet stil staan.

Miskraam

De kans op een miskraam heeft te maken met de kwaliteit van de eicel, die op hogere leeftijd minder wordt. Ook speelt de hormoonregulatie, die een goede eisprong en innesteling van een bevrucht eicel regelt, een rol.
Onderstaand tabel laat duidelijk zien wat de kans op een miskraam op hogere leeftijd is:

 

Jouw leeftijd De kans op een miskraam
tot  35 jaar 1 top 10
35 – 40 jaar 1 op 6
40 - 45 jaar 1 op 3
45 jaar en ouder 1 op 2

Syndroom van Down

De kans op een baby met een chromosoomafwijking (zoals het syndroom van Down) neemt ook toe bij een hogere leeftijd. De leeftijd van de vader speelt geen hier rol.
Onderstaande tabel geeft een duidelijk beeld welk risico zich voordoet bij welke leeftijd:

 

Jouw leeftijd De kans op een kind met het syndroom van Down
20 – 25 jaar 11 tot 13 van de 10.000
26 – 30 jaar 14 tot 19 van de 10.000
31 – 35 jaar 20 tot 45 van de 10.000
36 – 40 jaar 60 tot 155 van de 10.000
41 – 45 jaar 200 tot 615 van de 10.000

Hoe ontstaat het syndroom van Down?

Om hier achter te komen, moet je eerst iets weten over chromosomen.
Chromosomen geven de erfelijke eigenschappen door en zitten in elke lichaamscel, 46 om precies te zijn. Deze zijn gegroepeerd in paren, dus in elke cel zitten 23 paren. Dit is anders bij geslachtscellen, deze hebben 46 unieke chromosomen. Wanneer de zaadcel van de vader de eicel van de moeder ontmoet vormen zij een nieuwe cel die dan weer 2 paren van 23 chromosomen heeft, 23 van de moeder en 23 van de vader.zwanger op hogere leeftijd 1

Chromosomen zijn niet te zien met het blote oog maar wel met een goede microscoop. Dan zie je dat chromosomen een bepaald patroon vormen en zelfs "genummerd zijn". Het syndroom van Down doet zich voor als een bepaalde cel (bijvoorbeeld nummer 18)  2 maal voorkomt in een onbevruchte eicel. Wanneer  het chromosoom 18 van de zaadcel van de vader erbij komt gaat het fout. Het kind krijgt dan 3 chromosomen van nummer 18 in elke lichaamscel. Dit wordt ook wel een trisomie genoemd. Het kind zal dan geboren worden met het Syndroom van Down.

Meer zekerheid bij zwangerschap op hogere leeftijd

Als je 35 jaar of ouder bent en je wilt nog zwanger worden, dan doe je er goed aan om je te laten onderzoeken op de risico's van een kindje met geboren afwijking zoals het Syndroom van Down.
Je kunt tussen week 11 en week 14 van je zwangerschap een vlokkentest laten uitvoeren of vruchtwaterpunctie bij week 16. Deze testen moeten in dit vroege stadium van je zwangerschap gebeuren zodat je de zwangerschap nog kunt afbreken, indien gewenst. Je kunt overigens in dit vroege stadium van de zwangerschap al het geslacht van je kindje te weten komen als je wilt. Dit moet je van te voeren even aangeven. Deze testen worden meestal vergoed in het basispakket van je zorgverzekering. Vraag dit voor de zekerheid even na bij je zorgverzekering.

Wat te doen bij een negatieve uitslag

In de meeste gevallen is de uitslag van het chromosoomonderzoek wel goed. Maar wanneer dit niet zo is, en blijkt dat je kindje in je buik het syndroom van Down heeft, moet je beslissen of je door gaat met je zwangerschap of niet. Dit is geen makkelijke beslissing. Een zwangerschap beëindigen doet pijn in je hart. Maar vergeet niet dat een kind met het Syndroom van Down opvoeden erg zwaar is. Waarschijnlijk is het nog moeilijk voor te stellen wat het betekend om een kind met een afwijking te hebben. Praat hierover met je partner, familie en eventueel je verloskundige. Voordat je besluit zwanger te worden op latere leeftijd, en je wilt je laten onderzoeken, kun op voorhand al deze beslissing overwegen. Wanneer het moment van uitslag zich voordoet ben je al voorbereid op een eventuele negatieve uitslag en hoef je dan niet plotseling deze hele moeilijke beslissing te nemen.

 
 

Bekijk ook eens: