Waarom zijn vrouwen vaak vermoeid tijdens het begin van de zwangerschap?

14 weken zwanger en moe zijn – Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam van de vrouw om zich aan te passen aan de groeiende foetus. In het eerste trimester is het hormoon HCG bezig om de placenta aan te leggen. De placenta zal de rest van de zwangerschap de foetus via de bloedbaan van de moeder van voedsel voorzien. Het HCG hormoon zorgt bij veel vrouwen voor misselijkheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Tijdens het tweede trimester heeft de placenta de voedselvoorziening volledig op zich genomen en is er geen sprake meer van een verhoogd HCG hormoon. Je zou denken dat de vermoeidheid dan ook zou afnemen. Dit is niet altijd het geval.

Je lichaam zorgt voor je baby, zorg jij wel voor je lichaam?

Omdat de placenta de voedingsstoffen uit jouw bloedbaan haalt, is het des te belangrijker dat jij op je voeding, beweging en algehele gezondheid let. Ook al is het met een druk leven soms moeilijk om altijd te letten op wat je eet, is het zeker niet overbodig om vaak een pauze in te lassen. Even jezelf afsluiten van alle verplichtingen en inspanningen, contact maken met de baby in je buik en regelmatig kleine beetjes eten. Ook is het beter om suiker en cafeïne te vermijden, omdat die je suikerspiegel razendsnel omhoog laten schieten, om vervolgens weer in te storten. Zoiets kun je niet hebben tijdens een periode waarin je al vermoeid bent. Dagelijks een wandeling maken zorgt er ook voor dat je ‘s nachts beter slaapt. Het kan ook zo zijn dat je een ijzertekort hebt, laat dit bij twijfel even nakijken bij je verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

Moeheid kan voorkomen tijdens de gehele zwangerschap. Het is ook niet niks dat er een kindje in je buik groeit. Dit kost erg veel energie en je lichaam krijgt veel voor de kiezen. Daarbij is het geestelijk ook nogal wat. Ineens moet je aan het idee wennen dat er straks een gezi14 weken zwanger moenslid bij komt!

Veel vrouwen klagen over moeheid tijdens de zwangerschap. Met name wanneer je tot ongeveer 15 weken zwanger bent is moeheid een veelvoorkomend symptoom. Wanneer je 14 weken zwanger bent is het dus heel normaal dat je last hebt van moeheid. Vaak neemt de moeheid na 15 af en krijgt je weer wat meer energie. Waak er dan wel voor dat je niet meteen te hard van stapel loopt en te veel hooi op je vorm neemt. Wanneer je echt op tijd je rust pakt en goede nachten kunt slapen zal je merken dat je je stukken beter voelt. Als je in de gelegenheid bent is het ook heel normaal op ‘s middags eens een uurtje te gaan liggen. Op deze manier gun je je lichaam de rust en kun je de drukkere dagen beter aan.

Bloedarmoede

Wanneer je last blijft houden van de vermoeidheid is het ook de moeite waard je bloed eens te laten testen op bloedarmoede. Dit komt vrij veel voor tijdens de zwangerschap en kan ook zorgen voor moeheid. Hier kun je eenvoudig wat aan doen en dit is dus zeker de moeite waard. Ook gezond eten kan meehelpen de moeheid wat te verminderen. Het komt er op neer dat je je lijf optimaal de gelegenheid heeft goed te functioneren. Wanneer je lijf dan nog aangeeft erg moe te zijn geef er dan aan toe waar mogelijk. Een zwangerschap is immers niet voor iedereen iets wat je er zomaar even tussendoor doet. In sommige gevallen moet je echt je levenswijze even aanpassen. Dit is voor een goed doel!

Nu het eerste trimester van onzekerheid voorbij is, is het volgens velen tijd om te gaan genieten van je zwangerschap. Voor veel vrouwen is dit ook zo. De vermoeidheid, misselijkheid en stemmingswisselingen zijn grotendeels voorbij. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Het kan zijn dat je aan het begin van het tweede trimester alsnog erg vermoeid bent.

 
Terugkeren naar 14 weken zwanger